Boodschappen doen valt niet altijd mee. Behalve dat het vermoeiend kan zijn na je werk, is het in deze tijden van hoge inflatie ook heel duur. Om het gemakkelijker te maken hebben supermarkten verspakketten in het leven geroepen. Maar is zo’n verspakket ook goedkoper dan de ingrediënten los kopen?

Business Insider deed in 2019 een test bij Albert Heijn en Jumbo en vergeleek destijds van elke super drie verspakketten. Het bleek toen dat alle zes pakketten goedkoper waren dan de ingrediënten los kopen.

Maar is dat nog steeds zo? Inmiddels zijn we een pandemie verder en is de inflatie torenhoog, waarmee ook de prijzen in de supermarkt stijgen. Het zou dus extra goed uitkomen als een verspakket voordeliger blijkt dan de ingrediënten los kopen. Althans, als je voor gemak wil gaan.

Business Insider nam opnieuw de proef op de som en ging naar Albert Heijn en Jumbo om in hun verspakkettenaanbod te duiken. We kozen er weer drie per supermarkt om de prijzen ervan te vergelijken met die van de losse ingrediënten.

Verspakket: zelf snijden, of niet

Mocht je geen idee hebben waar we het over hebben omdat je het fenomeen verspakket hebt gemist: met een verspakket kun je snel een maaltijd op tafel zetten. De pakketten doken zo'n zes jaar geleden op in supermarkten en zijn veelal gevuld met, zoals de naam al aangeeft, verse ingrediënten. En dat in hoeveelheden voor een bepaald gerecht voor meestal vier tot zes personen.

De verspakketten komen in veel variaties: van Hollandse bloemkool tot Thaise Pad Thai en Zuid-Afrikaanse bobotie. Inmiddels kun je met verspakketten de wereld rondeten, waarbij we even in het midden laten of de recepten de authentieke gerechten benaderen.

Albert Heijn heeft het assortiment verspakketten zelfs uitgebreid met een variant die het koken nog een graadje makkelijker maakt. Hierin zijn de verse groenten al gesneden. Deze variant hebben we niet opgenomen in ons onderzoek.

Het verspakket is dus makkelijk, maar ook weer niet zo makkelijk.

Het hongerig uit het schap grissen en om vervolgens naar de kassa te snellen is er niet bij. Hoewel er uitzonderingen zijn, moet je meestal verder door de winkel sjokken om er wat ingrediënten bij te halen die het gerecht compleet maken. Meestal zijn dat proteïnen, zoals gehakt, kip of een vleesvervanger als je vegan bent.

Makkelijk, maar niet te makkelijk

Dat is misschien ook wel de charme van het verspakket, dat je er nog enigszins moeite voor moet doen. Het is niet zo makkelijk als een kant-klaar-maaltijd, maar je hoeft weinig na te denken over wat je op tafel zet en je hoeft niet alle ingrediënten bij elkaar te sprokkelen.

Bovendien moet je wel een beetje zwoegen in de keuken, aangezien er nog van alles geschild en gesneden moet worden. Dat klinkt toch een stuk minder depressief dan een maaltijd in de magnetron schuiven. Een verspakket is dus makkelijk met mate en we wilden weten of het in 2023 ook goedkoper is dan de ingrediënten los kopen.

Dat zochten we uit door bij Albert Heijn en Jumbo drie verspakketten onder de loep te nemen. Bij AH gaat het om Marokkaanse Couscous, Curry Madras en Rode Linzensoep. Bij Jumbo kochten we vergelijkbare gerechten: Marokkaanse Couscous , Indiase Tikka Masala en Rode Linzensoep.

Hoewel het om dezelfde soort gerechten gaat, zijn de verspakketten van AH en Jumbo niet met elkaar te vergelijken, omdat de inhoud iets verschilt. Zo stopt Jumbo een zoete aardappel in de linzensoep terwijl AH kruiden als tijm en laurier gebruikt.

Ingrediënten verspakket niet altijd los verkrijgbaar

Net als in 2019 hebben we van ieder pakket de ingrediënten geprobeerd los te kopen in de desbetreffende supermarkt. En hierbij stuitten we opnieuw op het probleem dat de ingrediënten lang niet altijd los verkrijgbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan uien die supers meestal in een netje verkopen.

Dat is natuurlijk ook het ideale aan het verspakket: dat je niet met ingrediënten blijft zitten waar je niks mee kan, omdat je bijvoorbeeld niet zo'n tovenaar in de keuken bent, of omdat je geen tijd hebt om te koken.

Om te zien of de losse ingrediënten in deze supermarkten goedkoper zijn, moeten we ook echt voor de goedkoopste ingrediënten gaan. En dat zijn doorgaans de producten in grote verpakkingen. Meestal geldt immers: hoe groter de verpakking, hoe lager de prijs per kilo of liter.

Dus kijk niet raar op als je een netje met 2 kilo uien moet inslaan, dat zijn nu eenmaal de goedkoopste uien! Je kan er vast een grote pan uiensoep van maken. Hartstikke goed in deze tijd van het jaar waarin iedereen met een snotneus rondloopt.

Als we de ingrediënten alleen verpakt konden vinden, zijn we meestal dus voor de grootste verpakking gegaan. Vervolgens hebben we de prijs van de verpakking teruggerekend naar de hoeveelheid van het ingrediënt in het verspakket. Omdat je de verpakking wel moet aanschaffen, nemen we ook de prijs van de hele verpakking mee.

Hieronder vind je een voorbeeld van een van de verspakketten, om een beeld te geven van hoe de totaalprijs van de losse ingrediënten is opgebouwd.

Zoals gezegd kun je in veel gevallen niet precies de hoeveelheid aanschaffen die je nodig hebt, als je losse ingrediënten koopt. Ingrediënten worden niet altijd los aangeboden, maar komen in een grotere verpakking.

We hebben daarom de prijs van losse ingrediënten teruggerekend naar de hoeveelheid die in het verspakket zit. Dus als je los 2 kilo uien koopt voor 2,59 euro en er zit in het verspakket 1 ui van 131 gram, komt dat omgerekend neer op 0,17 euro voor een ui.

Losse ingrediënten worden in de (online) winkel op verschillende manieren verkocht. Zo is de zoete aardappel los verkrijgbaar voor 2,78 euro per kilo, terwijl de rode paprika los voor een prijs per stuk wordt verkocht.

Van groenten die voor een bedrag per stuk worden verkocht, moesten we soms wel het gewicht weten. Omdat in het verspakket bijvoorbeeld een kleiner formaat bloemkool of bleekselderij zat. We hebben een aantal van deze groenten in de winkel afgewogen om erachter te komen hoe zwaar ze ongeveer zijn, om vervolgens de prijs terug te rekenen naar de hoeveelheid in het pakket.

Grotere hoeveelheid is goedkoper

Het was makkelijk geweest als we de hoeveelheid in het verspakket ook in de winkel konden vinden, maar dit leverde ook een dilemma op. Want 1 losse paprika, 200 ml tomatenpuree of 200 ml kokosmelk zijn niet per se de goedkoopste paprika, tomatenpuree en kokosmelk.

De paprika kan goedkoper als je een paprikamix koopt, daarmee daalt de prijs van 1,49 euro naar 0,86 euro per stuk. Ook de tomatenpuree en kokosmelk zijn goedkoper in een grotere verpakking. Toch hebben we hier voor de hoeveelheid uit het verspakket gekozen, omdat we inschatten dat het niet handig is als er wat van deze producten overblijft.

Dat halve blikje tomatenpuree wordt al snel vergeten in de koelkast, kokosmelk is niet lang houdbaar en niet iedereen weet raad met een groene, gele of oranje paprika.

In andere gevallen wijken we iets af van het ingrediënt in het verspakket, omdat een variant goedkoper is. Zo hebben we in plaats van rode linzen in de linzensoepen voor rode splitlinzen gekozen. Die zijn goedkoper en ze worden ook sneller gaar en papperig, wat goed uitkomt in een soep.

En dan zijn er nog producten die speciaal voor een verspakket gemaakt zijn, zoals de Marokkaanse saus in de Marokkaanse couscous van AH en de couscouspasta in die van Jumbo. Deze sauzen leken verrekte veel op elkaar, maar we wisten niet precies wat erin zat. We gingen ervan uit dat het om een soort harissa ging, een saus met chilipeper. Ons alternatief hiervoor is dus harissa.

Wat is goedkoper? Verspakket of ingrediënten los

Terug naar de prijs van de pakketten. Het is geen verrassing dat je duurder uit bent als je de ingrediënten in een verpakking in de winkel moet kopen. In het geval van de Jumbo Rode Linzensoep ben je dan in totaal 15,17 euro kwijt, maar dan heb je dus veel meer ingrediënten dan in het verspakket zitten.

Teruggerekend naar de benodigde hoeveelheid zijn de losse ingrediënten van de linzensoep wél goedkoper. In de tabel van de linzensoep is dat te zien: de optelsom van de prijs van de losse ingrediënten, op basis van de hoeveelheid in een verspakket, is 4,16 euro. Het verspakket kost echter 4,29 euro, ofwel 13 cent meer.

Dat is best bijzonder, aangezien de verspakketten die we in 2019 onder de loep namen goedkoper waren.

Hoe zit dat met de andere pakketten? Bekijk het in het overzicht hieronder. Via het dropdownmenu linksboven kun je de verschillende pakketten selecteren.

Te zien is dat het bij de meeste pakketten duurder is als je de ingrediënten los koopt. Daarbij valt op dat er een relatief groot verschil is tussen de Marokkaanse couscous van AH en Jumbo. Hoewel beide pakketten 5,49 euro kosten, ben je bij Albert Heijn 7,58 euro kwijt als je de ingrediënten los koopt en bij Jumbo 5,24 euro.

Albert Heijn heeft duurdere groenten in het couscouspakket, naast courgette ook aubergine en paprika. Terwijl Jumbo er naast een courgette, een winterpeen en een iets goedkopere puntpaprika en tomaat in stopt. Het couscouspakket van AH bevat naast een Marokkaanse saus ook een Marokkaanse kruidenmix, waarvoor het alternatief in de winkel ook relatief duur is.

Bij twee verspakketten kun je goedkoper uit zijn als je de ingrediënten los koopt: bij de Jumbo Marokkaanse Couscous en de Jumbo Rode Linzensoep. Maar veel scheelt het niet, respectievelijk 0,25 en 0,13 euro.

Dat betekent dat het best lastig is om tegen een verspakket op te shoppen. Je moet echt voor de voordeligste (grote) verpakkingen gaan. Als je bij Jumbo uien per twee stuks had gekocht voor 0,99 euro, dan was de prijs hoger uitgekomen dan de 4,29 euro die het linzensoeppakket kost.

Naast de voordeligste verpakkingen moet je ook naar alternatieven zoeken voor de mixjes in het verspakket. Een potje harissa is relatief duur, net als pasta voor tikka masala of een kruidenmix voor gehaktballetjes. De rest gebruik je misschien niet meer, wat natuurlijk weggegooid geld is.

En een rozijnen-abrikozenmix hebben ze niet in de winkel, dus moet je een pakje rozijnen en een pakje abrikozen kopen.

Kortom: je moet dus behoorlijk je best doen om de ingrediënten uit een verspakket los te kopen. En dat is het misschien niet waard voor die paar centen die je ermee bespaart. We concluderen daarom dat een verspakket anno 2023 nog steeds voordeliger is dan de ingrediënten los kopen.

Sterker, misschien is een verspakket ook wel een go-to als je uitgebreid wil koken en drie rode paprika's nodig hebt. Voor drie losse rode paprika's ben je bij Albert Heijn 4,47 kwijt, terwijl AH's Paprikasoep verspakket met drie rode paprika's 4,29 euro kost.

LEES OOK: Extreem duur in de supermarkt: bij deze 10 eetwaren schrik je echt – €3.330 voor een kilo vanillestokjes